Alle prijzen Corso Vollenhove uitgereikt

Wagenbouwers, juryleden en organisatie blikten afgelopen zaterdag 7 oktober terug op het bloemencorso van Vollenhove. Ook werden de Saantjes Publieksprijs, Tamek Verlichtingsprijs, Winters Bouw Figuratieprijs en Heetebrij’s Wagenbouwersprijs uitgereikt. 

Om 15.00 uur begon de bijeenkomst in De Burght, welke werd georganiseerd door de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.). Er was veel te bespreken. Op tafel lagen alle juryrapporten van 2017. Ieder jaar heeft een jury de lastige taak punten te geven aan de deelnemende groepen. De creaties worden beoordeeld op idee, afwerking en algemene indruk. Dat levert een algemeen klassement op. Daarnaast is er een jury voor de verlichting en een jury voor de figuratie.

Eén voor één werden de twaalf praalwagens van dit jaar besproken. De jury kon de punten verder toelichten en de wagenbouwers hadden de kans vragen te stellen. Algemene conclusie: de jury was erg te spreken over het niveau van de optocht. Juryleden Rudi Pierik en Rob Ribbers wonen niet bepaald om de hoek, ze komen uit Lichtenvoorde en Ruurlo en kennen elkaar via de corso’s. Ze zijn beiden al van kleins af aan betrokken bij deze traditie. Ribbers is al jaren bestuurslid bij de groep Lintvelde in Beltrum en is ontwerper. Hij is voor het eerst jurylid in Vollenhove en is positief verrast: ‘‘Als je kijkt naar wat er door zo’n kleine gemeenschap wordt neergezet, daar kan iedereen trots op zijn. Het Corso heeft ook echt een eigen identiteit.’’ Pierik, jurylid bij verschillende corso’s en voor het vierde jaar in Vollenhove, vult aan: ‘‘Dat komt door de sfeer, de gezelligheid en de combinatie met het verlichte Avondcorso.’’

Hoe het jureren in z’n werk gaat? ‘‘Het is niet zo dat we alleen wat punten geven. Je hebt echt pen en papier nodig’’, vertelt Rob Ribbers. ‘‘Tijdens de optocht doen we alle indrukken op. Dat wordt later allemaal uitgewerkt.’’ Rudi Pierik: ‘‘Je moet je mening kunnen onderbouwen. Jureren is best intensief, maar je haalt er ook inspiratie uit. Je gaat heel kritisch kijken naar de wagens waar je zelf mee bezig bent.’’ Ribbers: ‘‘Ja, door jurylid te zijn word ik ook als ontwerper beter.’’

Aan het einde van de middag werden de juryleden bedankt en werden alle overige prijzen uitgereikt. De winnaars van de meeste prijzen waren al bekendgemaakt na het bloemencorso op de laatste zaterdag van augustus. De prijzen waren alleen nog niet overhandigd. Dat werd nu gedaan door de voorzitter van de V.V.V.V. Han Knol, Dahliakoningin Maaike van der Linde en door de aanwezige sponsoren. Nieuw was de uitslag van de Wagenbouwersprijs. Hierbij stemmen de wagenbouwers zelf op de groep die volgens hen het beste resultaat heeft neergezet. De wagenbouwers waren het eens met de jury, want naast de ereprijs en de Verlichtingsprijs ging ook de Wagenbouwersprijs naar Fatal Attraction. De middag werd gezellig afgesloten met een hapje en een drankje.

Een overzicht van alle prijzen;

Algemeen:

 1. Fatal Attraction (185,6 punten)
 2. Nameless (167,8 punten)
 3. ’t Jakan (166,4 punten)

Heetebrij’s Wagenbouwersprijs:

 1. Fatal Attraction
 2. Venomenaal/ Rataplan
 3. Fulnaho

Saantjes Publieksprijs:

 1. Venomenaal
 2. Twee Nijenhuizen
 3. Fatal Attraction

Winters Bouw Figuratieprijs:

 1. De Vereniging (78,1 punten)
 2. Rataplan (73,7 punten)
 3. ’t Jakan (69,4 punten)

Tamek Verlichtingsprijs:

 1. Fatal Attraction (80,9 punten)
 2. Nameless (80,8 punten)
 3. ’t Jakan (67,4 punten)