Blog door Johan Vis: Bloemencorso fotograferen

Bloemencorso fotograferen, details of het grote geheel?

Johan Vis is geboren in Vollenhove en van jongs af aan al betrokken bij het Corso. Hij is 28 jaar oud en inmiddels niet meer woonachtig in Vollenhove, maar ieder jaar komt hij terug om deze bijzondere dag mee te maken. Hij beleeft het Corso niet alleen als toeschouwer, maar ook als fotograaf. Johan vertelt in zijn blog over Corso fotografie en geeft tips voor de fotowedstrijd van Corso Vollenhove.

Als geboren en getogen ‘Veno’er’ ben ik al van jongs af aan betrokken bij Corso Vollenhove als toeschouwer en deelnemer. Waar je als toeschouwer maar echt één dag kan genieten van de schitterende creaties die de diverse wagenbouwers bouwen, is fotografie juist een middel om ook jaren later de creaties nogmaals naar voren te halen en te genieten van de details of juist het grote geheel.

Autosport, een geheel ander spectrum dan een bloemencorso, maar niet eens zo anders.

Zo ben ik een aantal jaren terug “verslaafd” geraakt aan sportfotografie en dan met name autosport. Een geheel ander spectrum dan een bloemencorso, maar niet eens zo anders.

Voorbereiding
Voor een evenement los barst, of dit nou de mooie oude binnenstad van Vollenhove is of het circuit, je wilt de foto’s die je wilt maken vast hebben liggen in je hoofd. Dit kan een detail zijn op de corsowagen, de sfeer in de straten of juist het afzien van de figuranten. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Ook je apparatuur op orde hebben is belangrijk. Je wilt niet dat factoren die je zelf in de hand kan hebben ervoor zorgen dat je wordt gehinderd of zelfs niet aan het werk kan gaan. Volle accu’s, schone lenzen en lege geheugenkaartjes zijn een must.

Een groot voordeel bij het bloemencorso is dat de snelheid lager ligt dan bij de autosport. Toch zijn ‘split seconds’ ook hier belangrijk.

Aan de slag
Een groot voordeel bij het bloemencorso is dat de snelheid lager ligt dan bij de autosport. Toch zijn ‘split seconds’ ook hier belangrijk. De eerste ronde maak ik altijd foto’s van de bloemenwagen in het grote geheel, zo kan ik direct zien wat voor mooie details ik eventueel nog direct of in de tweede ronde op de foto wil hebben.

Herkenning
De foto’s die ik van te voren al bedenk in mijn hoofd gaan om herkenning. Zo moet iemand direct kunnen zien dat het in Vollenhove is, om een bloemencorso gaat of dat bepaalde muziekcorps dat in die editie meeloopt.

Bewerken
Vaak zoek ik de dag na het bloemencorso mijn foto’s uit en bewerk ik de foto’s die ik het mooiste vind. Daarbij gebruik ik eigenlijk één programma, waarbij ik niet te veel knutsel aan mijn foto’s. Zo voeg ik alleen zaken als contrast, licht of donker en mooiere kleuren toe om de foto nog sprekender te maken.

Met deze tips moet het zeker lukken om goede Corso foto’s te maken op 26 augustus. Stuur je mooiste foto voor 4 september 2017 naar fotowedstrijd@corso-vollenhove.nl

Links:
Website Johan Vis