Blog door Elsemiek Zweistra: “Wat doe jij in de zomer?!”

“Wat doe jij in de zomer?!”

De blog van deze week is verzorgd door Elsemiek Zweistra, geboren en getogen in Vollenhove en is van jongs af aan al fanatiek wagenbouwer. Dit is haar 6e jaar als lid bij wagenbouwgroep Rataplan. Hier is zij bestuurslid en maakt ze deel uit van de ontwerpgroep. Elsemiek is niet bang voor de “mannenklusjes” zoals lassen. Ze is zelfs bezig met het lassen van het hoofd!

Wij denken bij het maken van een ontwerp ook na of het wel bij de groep past.

Ontwerpen
Sinds een jaar of drie ontwikkelen wij vanuit een klein groepje een ontwerp voor onze wagenbouwgroep. We gooien al onze ideeën op een grote hoop. Daaruit kiezen we samen één of twee ideeën die we verder uitwerken. Vervolgens kiezen we het beste ontwerp uit. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met esthetische doeleinden, maar denken we ook na of het ontwerp bij de groep past en hoe we het gaan bouwen.

De groep
Rataplan bestaat al meer dan 25 jaar maar we zijn een jonge groep. We hebben de wagen overgenomen van onze ouders. Ieder jaar proberen we onszelf weer wat meer uit te dagen. Vorig jaar deden we dit met innovatieve verlichting. We bouwden een grote DJ. De DJ werd omgeven door geluidsblokjes met daarop LED verlichting. Een hele grote klus die een aantal van onze leden op zich hadden genomen. Tot op de dag van corso zijn zij druk geweest met de verlichting. Het resultaat mocht er zeker zijn!

en dat bouwen jullie dan voor één dag en daarna sloop je hem weer?!

‘Wat doe jij in de zomer?!’
Als mensen van ‘buitenaf’ mij vragen of ik nog plannen heb voor de zomer vind ik het soms lastig om uit te leggen wat ik ga doen. Uitspraken als ‘en dat bouwen jullie dan voor één dag en daarna sloop je hem weer?!’ Of, ‘maar hoe blijven al die bloemen dan goed?’ En, ‘prik je die er allemaal één voor één in?!’ Dan probeer ik altijd uit te leggen dat het niet alleen om het bouwen van de wagen gaat. Er zit veel meer achter. Het is de voldoening die het oplevert. Dat moment dat je ziet dat iets lukt, dat iets werkt en dat al dat harde werk niet voor niets is geweest. Daarnaast is het ook iets wat je samen doet. Het gaat ook om de sociale contacten die je hebt tijdens het bouwen en je kunt je talenten ontdekken. Het is niet alleen voor mensen die creatief, handig of technisch zijn. We hebben een sponsorcommissie, er is een bloemenveld, er moeten steigers komen en eten en drinken. Iedereen heeft zijn taak en alles is even belangrijk. Ook dat er elke avond koud bier is. Het nazitten is ook onderdeel van het wagenbouwen. De grappen die je dan met elkaar maakt zijn overigens elk jaar hetzelfde. Een soort ´wagenbouwershumor´ die alleen de groep snapt. Zo hebben wij het er al jaren over om nog eens ´Kubisme´ te bouwen. Alleen de leden van Rataplan begrijpen nu waar ik het over heb… ik bedoel maar.

Corso 2017
Dit jaar bouwen wij ´Opgevoerd´. De uitdaging zal hem zitten in de vormgeving van de jongen die op de motor zit. Anatomie blijft lastig. Gelukkig hebben we een maquette gemaakt van de wagen. Deze staat ook in sketch up. Met dit programma kunnen we de juiste maten opzoeken en aanhouden. Op dit moment ben ik bezig met het gezicht van de jongen. Samen met mijn vriend heb ik grotendeels de lijnen uitgezet en nu maak ik hem zelf af met wat hulp van andere leden. Nadat we klaar zijn met lassen, wordt de kop in tape gezet en beplakt met papydur. Dat is boetseerpoeder die je aanmaakt met water. Met deze klei worden vormen extra geaccentueerd. Daarna zullen we de kop schilderen. Na de periode van lassen ben voornamelijk bezig met de onderdelen die van alternatief materiaal worden gemaakt, zoals van klei, stof, hout en touw.

Samen met die mensen sta ik zondag na het Corso in de tent.

Hoe het eindresultaat eruit ziet is altijd de vraag. Meestal zien we dit pas de laatste zaterdag van augustus. Onze wagen wordt in twee delen gemaakt en op de dag van Corso pas op elkaar gezet. We rijden de wagen in twee stukken naar Vollenhove. Daar wordt het opzetstuk op de wagen geplaatst. Dat moment is altijd ontzettend spannend. Past het? Hoe ziet het eruit? En, is dit hoe we het eind vorig jaar bedacht hadden? Dat moment dat alles dan klopt, precies zoals we het bedacht hadden, dat is denk ik niet te beschrijven. Alleen de wagenbouwers weten waar ik het over heb. Samen met die mensen sta ik zondag na het Corso in de tent. Dan hebben we het over wat wel en niet goed ging, en over hoe het volgend jaar nóg beter kan. Maar we maken er vooral een mooi feest van, want dat hebben we dan wel verdiend!

Links:
Website Elsemiek Zweistra
Facebook pagina Rataplan

Foto’s: Marieke Tromp