Corso’s bundelen krachten in Vollenhove

Een groot aantal corso’s uit Nederland was afgelopen zaterdag 20 mei afgereisd naar de Kop van Overijssel voor het eerste landelijke Corso Congres. De corso’s willen meer gaan samenwerken en ondertekenden een convenant.

Brainstormen

De Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) organiseerden samen het congres. Aanwezig waren corso’s uit onder andere Zundert, Lichtenvoorde, Rijnsburg, Tiel, Beltrum, Winterswijk en het naastgelegen Sint Jansklooster. Zij werden verwelkomd in Zalencentrum De Burght. Het Corso Congres werd geopend door de locoburgemeester van Steenwijkerland. De dag bestond verder uit presentaties en workshops waarbij bestuursleden, juryleden, ontwerpers en wagenbouwers brainstormden over belangrijke thema’s uit de corsowereld.

Samenwerking

In het verleden was er wel overleg tussen de corso’s, maar nog niet eerder zo intensief en met zoveel corso’s bij elkaar. De corso’s willen meer gaan samenwerken op het gebied van veiligheid en verzekeringen, subsidies en sponsoren, pr, het ontwerpen van wagens en jurering. Aan het einde van de dag werd er een convenant getekend. De V.V.V.V: ‘‘Een fantastisch resultaat, want samen staan we sterk. En we kunnen nog veel van elkaar leren.’’

Enkele corso’s, zoals die van Vollenhove en Zundert, staan al op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. In de toekomst kan samenwerking bijdragen aan een plaatsing op de Internationale erfgoedlijst van UNESCO. ‘‘Het gaat uiteindelijk om het waarborgen van de prachtige corsocultuur’’, aldus de organisatie. Corso Lichtenvoorde wil de bijeenkomst volgend jaar organiseren. Wie weet wordt de samenwerking dan verder uitgebreid, want ook vanuit buurland België is er al interesse getoond.

Maquettes

Voor de V.V.V.V. was het congres tevens een mooi moment om het bloemencorso van het voormalige Zuiderzeestadje onder de aandacht te brengen. De dag begon met een maquette presentatie door de Vollenhoofse wagenbouwers. ‘‘Geweldig leuk dat we onze ontwerpen eens kunnen laten zien aan collega’s uit heel het land’’, stellen de bouwers. Zij zijn ondertussen alweer druk bezig met de bouw van hun praalwagens. Op 26 augustus moet alles af zijn, want dan rijden de huizenhoge kunstwerken door de straten van Vollenhove.