Welkom bij Corso Vollenhove

Dahlia Showtuin geopend

24
aug

Dahlia Showtuin geopend

VOLLENHOVE- Cactusdahlia’s, enkelbloemige dahlia’s, decoratieve dahlia’s.Ruim tweehonderd soorten dahlia’s groeien en bloeien in de Dahlia Showtuin van Vollenhove. Deze bijzondere tuin werd op woensdagavond 19 augustus geopend door de Dahliakoningin en –prinses.

Bloemencorso

Vollenhove maakt zich op voor het bloemencorso dat op zaterdag 29 augustus zal plaatsvinden. Daarbij staat de dahlia, volgens veel inwoners uit Vollenhove de mooiste bloem die er bestaat, centraal. De schoonheid van de dahlia is tijdens het Corso goed te zien, maar ook wanneer de dahlia nog niet is geplukt, is deze prachtig. Voor Alfred Hofman één van de redenen voor het oprichten van de eerste Dahlia Showtuin van deze regio. ‘‘De dahlia is een hele bijzondere bloem. Hij bloeit lang en er zijn ontzettend veel verschillende soorten en kleuren.’’

Alfred Hofman is hovenier van beroep. Toen hij in Vollenhove ging wonen, kwam hij door buren bij corsogroep ’t Jakan terecht. ‘‘Ik hield niet zo van bouwen dus daarom werd ik al snel omgedoopt tot ‘bloemenman’. Sindsdien verzorg ik het bloemenveld van de groep.’’ Hofman ging zich steeds meer verdiepen in de dahlia. Met hulp van zijn zoon Leandro, die ook besmet is met het corsovirus en meedoet met een eigen wagentje aan het Kindercorso, heeft hij de afgelopen maanden keihard gewerkt aan de eerste Dahlia Showtuin van deze regio.

Persfoto Opening Dahlia Showtuin - Alfred Hofman, Roos Smit, Josien Dikken en Leandro Hofman

De tuin heeft meerdere functies, zo legt bloemenman Alfred Hofman uit. ‘‘Naast dat de tuin door publiek bekeken kan worden, kunnen wagenbouwers verschillende soorten dahlia’s vergelijken en zo zien welke het meest geschikt zijn voor op hun creatie.’’ Hofman heeft nog een ambitie: ‘‘Lang niet alle soorten dahlia’s worden gebruikt bij de corso’s. Door ook onbekendere soorten te verzamelen en naast elkaar te zetten, hoop ik nieuwe soorten dahlia’s te ontdekken die geschikt zijn voor de bloemencorso’s.’’

Aanwinst

Afgelopen woensdagavond werd de tuin, gelegen achter de Vlasschuur, officieel geopend voor publiek. De belangstellenden werden welkom geheten door Henk Veldkamp, de voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken. Hij was erg enthousiast over de tuin en vroeg zich af waarom niet eerder iemand dit mooie initiatief had bedacht. Ook noemde hij de tuin een grote aanwinst voor Vollenhove en het bloemencorso.

Vervolgens onthulden Dahliakoningin Josien Dikken en Dahliaprinses Roos Smit samen met de kinderen van Hofman een groot spandoek naast de tuin. Daarna knipten zij het lint door en was de tuin officieel geopend voor publiek. Een glunderende Hofman nam de bezoekers mee en vertelde alles over de tuin en de verschillende soorten dahlia’s.

Van grote dahlia’s tot hele kleine en van de bekende corso-dahlia’s tot meer exotische exemplaren; er is genoeg te zien. Een groepje geïnteresseerde bezoekers raakt niet uitgekeken. ‘‘Nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten dahlia’s bestaan.’’ Bij elke soort hangt een bordje met informatie over de bloem. De namen van de mooiste soorten worden genoteerd op een papiertje. ‘‘We vinden dahlia’s prachtige bloemen. Al die felle kleuren, daar word je gewoon vrolijk van. We doen nu meteen inspiratie op voor onze tuin, dan bedoel ik wel gewoon onze eigen achtertuin hoor.’’

De Dahlia Showtuin kan de aankomende weken, elke dag en op ieder tijdstip, gratis worden bezocht. Locatie: achter de Vlasschuur te Vollenhove.

nl_NLDutch