Corsogroep Stark Wark uit Vollenhove ontvangt eerste exemplaar Programmaboek

Een indrukwekkende stoet van huizenhoge praalwagens en bekende muziekkorpsen trekt jaarlijks door Vollenhove. Op zaterdag 24 augustus vindt hier wederom één van de grootste bloemencorso’s van Nederland plaats. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor Corso Vollenhove in volle gang. Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar van het Programmaboek voor 2019 overhandigd aan de groep Stark Wark.

Mooiste van Nederland en België

Stark Wark ging er bij de vorige editie van het Corso met de ereprijs vandoor. Daarom prijkt hun panter dit jaar op reclameborden, posters, folders en het Programmaboek. Tom van Bruggen, voorzitter van Stark Wark, kreeg het eerste exemplaar uit handen van Dahliakoningin Deli Winter en voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.), Han Knol. Tom reageert: ‘‘Het is een eer. Wij zijn er heel trots op. Ook op al die prijzen die we al gekregen hadden.” Naast de ereprijs bezorgde ‘Alert’ de groep de Publieks- en Wagenbouwersprijs én de wagen werd zelfs verkozen tot ‘mooiste van 2018 uit Nederland en België’ door de stemmers van de website CorsoNetwerk.

Jubileum

Voor Stark Wark gaat het feest nog even door, want de groep viert haar 30-jarig jubileum. Stark Wark is opgericht in 1989 en is daarmee één van de langst bouwende groepen in Vollenhove. Ze bouwden een jaar niet, in 1994. Daarna bleven ze stijgen in het klassement en in 1998 behaalden ze hun eerste ereprijs met ‘Met vliegend vaandel en slaande trom’. Er volgden vele prijzen: maar liefst twaalf keer wonnen ze het Corso. De grote vraag is nu wat de plannen voor aankomend Corso zijn. Voorzitter en wagenbouwer Tom: ‘‘Onze ambitie is om een uitdagende wagen op het parcours te zetten. De wagen wordt weer groot, maar wel iets kleiner dan vorig jaar.’’ Op ‘Alert’ gingen zo’n 350.000 dahlia’s, de grootste wagen van de groep tot nu toe.

De creatie voor 2019 met de titel ‘Eensgezind’ zal bestaan uit een groep ringstaartmaki’s die op de uitkijk staan en elkaar warm houden. ‘‘Het worden vijf volwassen maki’s en vier jonkies, maar er is altijd ruimte voor ééntje meer.’’ De groep is fanatiek, maar plezier komt op de eerste plaats: ‘‘We willen er een gezellig bouwjaar van maken en we gaan zeker ook genieten aan de waterkant. We hebben dan ook het mooiste uitzicht bij onze bouwlocatie; op de ‘skyline’ van Vollenhove!’’

Dag vol spektakel

Ieder jaar komen tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers, jong en oud, naar Vollenhove om het Corso zelf mee te maken. Dit jaar vindt het evenement een week eerder plaats dan normaal, om te voorkomen dat meerdere Corso’s in één weekend vallen met een mogelijk tekort aan dahlia’s tot gevolg. Er zullen nog wat dingen anders zijn, zo vertelt de voorzitter van de V.V.V.V. Han Knol. ‘‘Het Kindercorso, waarmee de Corsodag van start gaat om 10.00 uur, is in de afgelopen jaren ontzettend gegroeid en het is van hoge kwaliteit. Daarom hebben we als organisatie besloten dat het parcours groter wordt. Het parcours zal hetzelfde zijn als bij het Middag- en Avondcorso later op de dag. Verschil is wel dat er één ronde zal worden gelopen.’’ Naast de vele bloemenwagentjes die door kinderen zijn gebouwd, zijn er bekende muziekkorpsen te zien in de ochtend. Zo is Jong Pasveer erbij, die net Nederlands kampioen show voor junioren zijn geworden.

Door deze verandering en tevens met het oog op veiligheid, wordt het parcours op 24 augustus al vanaf 08.00 uur ’s ochtends afgesloten. Alleen met een toegangsbewijs kom je erin. Dat komt dit jaar voor het eerst in de vorm van een ‘Corsoticket’. Han legt uit: ‘‘Voor negen euro per persoon, en vijf euro voor kinderen, krijg je een dag vol spektakel. Je kan genieten van het Kinder-, Middag- Avondcorso en de extra grote Bandshow. Bovendien is er opnieuw een foodtruckfestival (Food & Flowers on Wheels) aan het parcours, waar de hele dag heerlijk eten en drinken te verkrijgen is en waar verschillende activiteiten zullen worden georganiseerd.’’

Dahliaprins

Tot slot is er nog een erg leuk nieuwtje, aldus de voorzitter. ‘‘Naast een Dahliakoningin en een Dahliaprinses, wordt er dit jaar ook een Dahliaprins verkozen. Samen met de koningin en prinses is deze jongen een jaar lang het gezicht van het Corso.’’

Online kunnen Corsotickets en ledenbandjes worden besteld. Het Programmaboek is gratis verkrijgbaar bij de verkooppunten in Vollenhove: Josien’s Boek & Mix en tankstation van Staveren. Het boekje is ook gewoon verkrijgbaar op 24 augustus bij de entree van Corso Vollenhove.