Corsokoorts stijgt in Vollenhove

De ‘Corsokoorts’ stijgt deze week tot een hoogtepunt in het gezellige stadje Vollenhove. Aanstaande zaterdag 24 augustus vindt het jaarlijkse Bloemencorso plaats. Op deze dag rijden er huizenhoge dahliakunstwerken door de straten. Het belooft opnieuw een groots spektakel te worden bij het Kindercorso om 10.00 uur, het Middagcorso om 14.00 uur en het Avondcorso om 20.30 uur.

Corso Vollenhove is uitgegroeid tot één van de grootste Corso’s van het land en is als eerste traditie uit Overijssel erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Vorig jaar was er veel waardering voor de prestaties van de wagenbouwers. Maar liefst drie wagens uit Vollenhove kwamen terecht in de top tien van de ‘Mooiste wagens van Nederland en België’ en de wagen ‘Alert’ van de groep Stark Wark werd zelfs verkozen tot allermooiste van 2018. De alerte panter was eerder al goed voor goud in Vollenhove en schittert momenteel op flyers en posters.  

Miljoenen dahlia’s, bekende muziekkorpsen en een foodtruckfestival

Dit jaar zullen er elf enorme praalwagens rondrijden. Maandenlang hebben de wagenbouwers aan hun creaties gewerkt. In de laatste dagen worden er miljoenen dahlia’s op de wagens geprikt. Op, in, voor, achter of naast de rijdende kunstwerken zorgen uitgedoste figuranten voor toneelspel. Corso Vollenhove staat bovendien bekend als muzikaal festijn. Er is al een indrukwekkende line-up gepresenteerd. Zo is Nederlands kampioen Jong Pasveer te zien bij het Kindercorso en bij de Bandshow rond 16.45 uur. Vanuit België komt het internationaal bekende percussie-ensemble DrumSpirit weer naar Vollenhove. Ook aan het Voorprogramma, dat start om 13.00 uur ’s middags en 19.30 uur ’s avonds, doen grote namen uit de wereld van de dweilorkesten en bands mee. Ondertussen kan er de hele dag worden genoten van heerlijk eten en drinken bij het foodtruckfestival ‘Food & Flowers On Wheels’. Dat wordt smullen!

Groter Kindercorso

In de afgelopen jaren is het Kindercorso van Vollenhove, waarmee de dag van het Corso om 10.00 uur feestelijk van start gaat, enorm gegroeid wat betreft niveau en aantal deelnemers. Dit jaar doen er 14 groepjes mee, plus meerdere jeugdkorpsen. De kinderen gaan verkleed en maken zelf bloemenwagentjes, vaak al behoorlijke wagens. Voorheen ging de optocht alleen door de binnenstad over een kleiner parcours, maar door het groeiend aantal deelnemers past dit niet meer. Aanstaande zaterdag zal het Kindercorso daarom rondgaan over hetzelfde parcours als het grote Corso. Nog een verschil is dat er, vanwege het grotere parcours, één ronde wordt gelopen in tegengestelde richting. De start is bij de tribunes, welke ’s ochtends gratis zijn, waarna de deelnemers de binnenstad ingaan bij de Doelenstraat. Voor het eerst deelt de organisatie een folder uit op het parcours en bij de ingangen, met het programma voor de ochtend. In totaal zullen er zo’n 500 kinderen meedoen aan de optocht.

Praktische informatie

Met het oog op het grotere Kindercorso, bezoekers die in de stad blijven en zaken als veiligheid, wordt het parcours op 24 augustus al vroeg in de ochtend gesloten. Vanaf 8.00 uur ’s ochtends tot en met 22.00 uur ’s avonds is het parcours niet bereikbaar voor auto’s of fietsers. Parkeren kan gratis bij Royal Huisman en industrieterrein de Schaarkampen. Parkeerplaatsen voor invaliden zijn te vinden bij de Haven en aan De Weyert bij de bushalte Hubo/Drok. De parkeerplaatsen zullen duidelijk worden aangegeven op de toegangswegen. Het parcours betreden kan alleen met een geldige toegangskaart voor Corso Vollenhove. Nieuw is het ‘Corsoticket’: een dagkaart waarmee de bezoeker toegang heeft tot Kinder- Middag- en Avondcorso, het foodtruckfestival, en de Bandshow. Corsotickets én tribunekaarten zijn t/m 23 augustus nog te koop bij Josien’s Boek & Mix en Tankstation van Staveren. Op de dag van het Corso zijn er tickets te koop bij de verschillende kassa’s. Prijs voor de hele dag: €9,- voor volwassenen en €5,- voor kinderen van 4 t/m 17 jaar. Indien nog beschikbaar zijn er op deze dag ook tribunekaarten te koop.

Prijs voor innovatie

De wagenbouwgroepen strijden om de Ereprijs, een Verlichtingsprijs, een Publieksprijs, Wagenbouwersprijs en Figuratieprijs. Een nieuwe prijs zal worden toegevoegd aan dit rijtje: de Innovatieprijs. Sponsor Klein Poelhuis vertelt hierover: ‘‘Met deze prijs worden wagenbouwers gestimuleerd om bij te dragen aan vernieuwing en verbetering in het Corso. Dit kan gaan om techniek in de wagen, materiaalgebruik, maar ook figuratie.’’ Meer informatie over de prijzen en de deelnemende groepen staat in het Programmaboek voor 2019, gratis verkrijgbaar bij de verkooppunten en tijdens het Corso bij de kassa’s.

Een week lang feest

Het Corso is onderdeel van de feestweek. Een week lang is het feest in het sfeervolle, voormalige Zuiderzeestadje. Met versierde straten, een Streetparade op dinsdag en op de woensdag de presentatie van de nieuwe Dahliakoningin en de verkiezing van de Dahliaprinses en dit jaar ook een Dahliaprins. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.corso-vollenhove.nl. Ook is Corso Vollenhove actief op Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Zet 24 augustus in de agenda en beleef de kleurrijkste dag van het jaar in Vollenhove!

Corso Vollenhove