Geen Corso, wel feestweek met Corso kunstwerken in Vollenhove

Ondanks dat het jaarlijkse Bloemencorso dit jaar niet door kan gaan, komt er toch een kleurrijke feestweek in Vollenhove. ‘‘Een jaar zonder feestweek…dat ging er bij zowel organisatie, inwoners als wagenbouwers niet in’’, reageert Han Knol, voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.). ‘‘Daarom organiseren we deze week een aantal activiteiten, waaronder een fietsroute. Gezondheid en veiligheid staan hierbij voorop!’’

Fietsroute

In Vollenhove worden er de volgende activiteiten georganiseerd voor jong én oud:

  • Fietsroute van woensdag 26 augustus t/m zaterdag 29 augustus. Volg een uitgebreide route door Vollenhove. Met alle bezienswaardigheden, feestelijk versierde straten plus metershoge Corso kunstwerken. Print de route uit (te openen via fietsroute en de social media) en geniet van de fietstocht. Alles zien? Let op! Pak dan de fiets op zaterdag 29 augustus.
  • Straatversiering: woensdag 26 augustus t/m zaterdag 29 augustus. De straten van Vollenhove zullen schitterend worden versierd en verlicht (voor alle inwoners: hang ook de vlaggen en vlaggenlijnen uit!). Welke straten meedoen met de straatversiering is te zien op de plattegrond.  De uitslag wordt op zaterdag 29 augustus bekendgemaakt.
  • Corso kunstwerken: zaterdag 29 augustus t/m zaterdag 5 september. Op verschillende punten in Vollenhove komen Corso werken te staan, gemaakt door de wagenbouwgroepen. Deze zijn veelal in het thema van 75 jaar vrijheid of Razzia. Razzia is een theaterproductie die in Vollenhove zal plaatsvinden in september, van de makers van de succesvolle musical ‘Storm over Beulaeke’.
  • De prachtige dahlia’s in en rondom Vollenhove worden dit jaar niet gebruikt voor het Corso.
    Daarom deelt de V.V.V.V. gratis boeketten met dahlia’s uit. ‘‘Zo krijgen de bloementelers een steuntje in de rug en brengen we bij de inwoners van Vollenhove wat extra kleur in huis.’’
    Het uitdelen van de boeketten vindt deze week plaats op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur en op zaterdagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur, zolang de voorraad strekt. Dit gebeurt op het Voorpoortplein en het Kerkplein.

Han Knol: ‘‘Eerder werd er ook een Streetparade met muziekkorpsen aangekondigd. Met het oog op de veiligheid is echter besloten deze niet door te laten gaan.’’

Corso kunstwerken

Het is 1944. Een Lancaster, een zware bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, vliegt laag over.  Pakketjes aan parachutes dwarrelen naar beneden. Een wapendropping. Verzetsstrijders komen aangesneld om de wapens op te halen, maar dan zien ze plots de koplampen van een Duitse auto… Ze zijn betrapt! ‘Betrapt’ is één van de Corso kunstwerken die vanaf zaterdag te zien zullen zijn in Vollenhove.

‘‘Het wordt allemaal aardig groot nog en er komen dahlia’s op, maar ook andere materialen’’, vertellen de broers Dennis en Jeroen Berk van wagenbouwgroep Nameless. Om hen heen wordt fanatiek geklust en samen zijn ze bezig met weer een ander project. ‘‘We maken er twee. Dit worden lege jassen die onder schot staan.’’ Het thema van de Corso werken is duidelijk: 75 jaar vrijheid, met de focus op gebeurtenissen in Vollenhove en omgeving gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zoals de wapendroppings en beruchte razzia’s in de Noordoostpolder.

Dat het Corso niet door kon gaan, viel de groep zwaar. Maar meteen nadat dit bekend werd gemaakt, ontstonden er ideeën om toch iets te gaan maken deze zomer. ‘‘Je bent zo gewend dat je ieder jaar met elkaar in de bouwschuur staat. Dat je samen hard werkt om iets moois neer te zetten. We wilden echt niet een jaar stilzitten. Nameless is ook een vriendengroep. De sociale cohesie, dat is het belangrijkste onderdeel van het Corso.’’ Dat ze iets wilden gaan bouwen, stond dus snel vast. ‘‘Iets creatiefs maken met elkaar was het uitgangspunt. Er waren ideeën voor Corso werken, alleen moest er dan een geschikt thema aan gekoppeld worden. Toen bleek dat de theaterproductie ‘Razzia’ hier in Vollenhove plaats zou vinden, moest daar wat mee worden gedaan. Er is contact gezocht en zo ging het balletje uiteindelijk rollen.’’

Sinds begin augustus zijn leden van de groep aanwezig in de bouwschuur aan de Ettenlandseweg. Er wordt gelast, met alternatieve materialen gewerkt en natuurlijk is er na afloop een welverdiend biertje. Voor Nameless is het misschien wel extra zuur dat het Corso dit jaar niet door kon gaan, want eigenlijk zou de groep haar 25-jarig jubileum vieren. ‘‘Hopelijk kunnen we dat volgend jaar doen. We zijn blij dat we nu toch met elkaar iets kunnen maken.’’ Voor leden is er een programma op de vrijdag, de dag waarop anders de schuur vol zou hebben gezeten en de race tegen de klok voor het Corso zou zijn begonnen. ‘‘Misschien wordt het nu wel weer nachtwerk’’, grappen ze. ‘‘We gaan ’s ochtends bloemen plukken, ’s avonds bloemen prikken, overdag kunnen de kinderen smileys prikken met dahlia’s en is er wat lekkers te eten. Natuurlijk gebeurt alles op gepaste afstand en volgens de richtlijnen.’’ Het resultaat van wat de verschillende wagenbouwgroepen aan het maken zijn, is te bewonderen vanaf aanstaande zaterdag 29 augustus.