‘Octo schat’ wint Frommelcorso Vollenhove

Een grote, roze octopus die een schat bewaakt. Dat werd de winnaar van het Frommelcorso van 2019. Het groepje genaamd de ‘Octo’s’ kreeg de meeste punten van de jury voor hun creatie ‘Octo schat’. In totaal reden er afgelopen zaterdagmiddag 2 november zestien wagentjes over het parcours in De Burght, beplakt met heel veel ‘frommels’ van crêpepapier.

Wagenbouwers van de toekomst

Vanaf 13.15 uur gingen zaterdagmiddag de deuren open van de grote sportzaal in De Burght. Het toegestroomde publiek kon een mooi plekje uitzoeken langs het parcours. Om 14.00 uur begon de zesde editie van dit jaarlijks terugkerende evenement. Voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.) Han Knol heette iedereen welkom en sprak over het belang van het Frommelcorso: ‘‘Dit zijn de wagenbouwers van de toekomst’’.

Luid applaus

Hierna ging de feestelijke optocht van start. Wagentjes versierd met propjes of ‘frommels’ crêpepapier reden één voor een over het parcours. Alle deelnemers konden rekenen op luid applaus van het publiek: ouders, grootouders, broertjes, zusjes en andere belangstellenden. De kinderen kwamen uit de groepen 5 tot en met 8 van de basisscholen. Vanaf september waren zij druk bezig geweest met groepjes maken, onderwerpen verzinnen en het bouwen van een wagentje voor het Frommelcorso. Dit gebeurde vooral thuis.

‘Octo schat’ op het parcours
Lespakket

Op de scholen in Vollenhove werd tegelijkertijd gewerkt met een lespakket over het Corso voor de groepen 1 tot en met 8. ‘‘We willen de jeugd zo al vroeg kennis laten maken met onze prachtige traditie’’, legt Mariska Hoogstede van de Werkgroep Stimuleren Jeugd uit. ‘‘Ze leren wat er allemaal bij het wagenbouwen komt kijken. Hopelijk raken ze enthousiast en gaan ze bijvoorbeeld later meedoen aan het Kindercorso.’’ Bij binnenkomst in De Burght was er tegelijkertijd een expositie van alle kunstwerkjes gemaakt door de jonge bouwers. Zo was er gewerkt met PlayMais en lagen er zaadbordjes. ‘‘Niet alleen van de basisscholen uit Vollenhove, ook kinderen van het AZC uit Luttelgeest hebben dit jaar meegedaan’’, vertelt Mariska.

Hoog niveau

Uiteenlopende onderwerpen kwamen zaterdag voorbij. Van onderwerpen als ‘Plastic soep’ tot zuurstokroze, magische werelden met eenhoorns. Een deskundige jury beoordeelde alle wagentjes op punten als onderwerp, kleur en algehele indruk. De jury bestond uit: ontwerpers en wagenbouwers Pieter Dokter, Jeroen Berk, Jordy Winter en voormalig bestuurslid van de V.V.V.V. Gretha Rook. ‘‘Het was weer moeilijk dit jaar’’, reageerden ze na afloop. Jury en organisatie spraken dan ook van een hoog niveau. Weinig ‘platte’ wagentjes en meer de hoogte in, veel details, een mooie afwerking met allerlei alternatieve materialen en net zoals bij het ‘grote Corso’ waren er figuranten en steeds vaker ook nog begeleidende muziek.

Winnaars

Rond 15.15 uur was het tijd voor de prijsuitreiking. Deze werd verzorgd door juryvoorzitter Pieter Dokter, Dahliaprinses Kim van der Meulen en Dahliaprins Ruben Bakker. De ereprijs was voor het groepje ‘Octo’s’ met ‘Octo schat’. Met Kaylinn, Seth, Thijs, Iris en Nikai. Onder hen een paar winnaars van vorig jaar. Toen wonnen zij met ‘De DJ hond’ het Frommelcorso. Het liefste wilden ze ook dit jaar winnen en dat is dus gelukt. Dolblij zijn ze, want ze hadden er weer lang aan gewerkt: ‘‘We vonden het moeilijker om te maken dan vorig jaar. We hebben wel veel dezelfde technieken gebruikt. Het hoofd van de octopus is gemaakt van papier-maché en de armen van foam.’’ Op alles werd gelet: ‘‘Strak plakken en details. Voor de zuignappen hebben we kralen gebruikt en over de kist zit een stukje van een kamerplant.’’

Tweede werden de ‘Dragons’ met ‘Draken-eiland’ en op de derde plaats eindigde ‘Team Regenboog’ met hun wagentje ‘Pony’. Ook voor de figuratie kon een prijs worden gewonnen: eerste werd ‘Team Unicorn’ met ‘Unicorn Magical’.

Draken-eiland
Pony
Unicorn Magical
Wagenbouwersfeest

Na de prijsuitreiking was er een Wagenbouwersfeest met muziek van Dance Fever en als thema ‘Halloween’. De organisatie reageert: ‘‘Wat was het een mooie en gezellige middag! We bedanken alle deelnemers, het publiek en iedereen die zich heeft ingezet voor het Frommelcorso.’’ 

Octo schat