Het ontwerpen van een Corsowagen: Marcel ontwerpt samen met Geniaal ‘Mijn Moment’

Marcel Santbergen is al jarenlang actief wagenbouwer bij wagenbouwgroep Fatal Attraction. Hier maakte hij ook deel uit van de ontwerpgroep. Het begon te kriebelen om ook eens zelf te gaan ontwerpen. Vorig jaar ontwierp hij voor het eerst samen met Geniaal ‘Project G’. Marcel vertelt over het ontwerpproces van de wagen die Geniaal dit jaar zal laten zien tijdens het Corso.

De wagen past door de moderne twist van het thema echt bij een jonge groep.

Bij de jonge groep Geniaal, die vanaf 2014 officieel mee doet met Corso Vollenhove kreeg ik vorig jaar de kans om mijn eerste ontwerp te realiseren. Na een fijne samenwerking en een leuk bouwjaar hebben wij ook dit jaar weer besloten om samen een wagen te gaan bouwen.

In het najaar hebben we nog kunnen kijken naar de andere Corso’s en begin oktober nog even alles lekker hebben laten rusten, begint half oktober toch wel weer de drang om na te denken over een nieuw idee. Na het verzamelen van een aantal concepten en ideeën heb ik Niels en Jasper, de creatieve mannen van Geniaal, bij mij thuis uitgenodigd. Er lag een viertal ideeën klaar maar na het bekijken van het eerste idee waren wij het er snel over uit dat dit echt iets voor hun is. De wagen past door de moderne twist van het thema echt bij een jonge groep.

Wij zijn samen gaan schetsen en zo kregen wij het totaalplaatje voor ogen. Niels heeft daarna de tekening uitgewerkt in een 3D beeld, wat het erg makkelijk maakt om de wagen later uit te werken. Zelf ben ik gaan brainstormen over de titel en het verhaaltje. Ook een promotiefilmpje van de wagen kan niet ontbreken. Toen dit allemaal gereed was hebben we het uitgewerkte idee aan de groep gepresenteerd.

Op de eerste ledenvergadering van 2018 was het dan eindelijk zo ver. Het ontwerp mocht gepresenteerd worden aan de groep. Nog best wel spannend, want wat zou de hele groep, die het concept moet gaan uitwerken, er van vinden? Na een uitleg over het ontwerp en het promotiefilmpje kwam er een leuk en enthousiast geluid uit de groep. De eerste mensen boden zich zelfs aan om bepaalde taken uit te voeren, wat de afgelopen jaren minder was. Voor ons als ontwerpers is dit natuurlijk een heerlijk geluid, omdat wij zo horen dat het idee goed valt en de leden hier graag aan willen bouwen.

Nog best wel spannend, want wat zou de hele groep, die het concept moet gaan uitwerken, er van vinden?

Wij zijn met een groepje vrij snel na de vergadering begonnen met het bouwen van een maquette. Dit is een voorbeeld op schaal (1:10) van hoe de wagen er op 25 augustus uit moet komen te zien. Wij maken de maquette van pirschuim, een zacht soort schuim wat erg bewerkbaar is en waar we elke vorm uit kunnen snijden en schuren. Elke keer dat we met de maquette bezig zijn zien we een beetje meer van wat het moet gaan worden en we worden steeds enthousiaster over het ontwerp. Nadat we de maquette helemaal gevormd hebben beplakken we deze met wit papier, zodat we hem de kleuren kunnen geven die uiteindelijk met Dahlia’s op de wagen worden verwerkt.

Geniaal zal op 25 augustus op het parcours verschijnen met ‘Mijn Moment’. Een klassieke wagen met een moderne twist. Het verhaal gaat over een DJ die zijn setting ziet als een heilige plek, een kathedraal. De knallende beats zullen ervoor zorgen dat de wagen modern aanvoelt en dat het op straat één groot feest wordt. Je zult in deze wagen dus ook de klassieke vormen terugzien van een kathedraal in combinatie met een orgel. Maar ook het moderne van de elektronische muziek van nu.

De knallende beats zullen ervoor zorgen dat de wagen modern aanvoelt en dat het op straat één groot feest wordt.

Om het eindresultaat te ervaren zul je toch echt op 25 augustus een bezoek moeten brengen aan Vollenhove. Ik kijk er samen met Geniaal erg naar uit om dit idee te vormen en uiteindelijk rond te zien rijden over het parcours tijdens het Corso.

Links:
Facebook Geniaal

Foto’s: Marieke Tromp