Welkom bij Corso Vollenhove

Pinksterrijden Vollenhove erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed

25
nov

Pinksterrijden Vollenhove erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed

Zaterdag 24 november was een speciale dag voor de Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken (V.V.V.V.). Het was de Dag van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Overijssel, waar het Vollenhoofse Pinksterrijden werd toegevoegd aan deze eervolle lijst. “We zijn trots dat we als vereniging de eer hebben om met twee prachtige evenementen, het Bloemencorso en nu ook het Pinksterrijden, op deze lijst te staan,” vertelt de V.V.V.V.

Pinksterrijden

Al generaties lang is Pinksterrijden een traditie in het voormalige vissersstadje. “Het is elk jaar weer een feest met blije gezichten, kinderen en volwassenen die genieten van de gezelligheid en mooie omgeving waar we in wonen,” aldus de V.V.V.V. Waar het vroeger plaatsvond om de vruchtbaarheid over het gewas af te smeken, is het inmiddels een feestelijke rondgang met zo’n 15 trekkers. Ieder jaar op Tweede Pinksterdag genieten 200 tot 250 kinderen van het Pinksterrijden. Ze zitten veilig in een versierde, platte kar achter een trekker die hen het Land Veno laat zien.

Dag van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Overijssel

In Deventer verzamelden zich op zaterdag 24 november mensen vanuit de hele provincie om te praten over het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Overijssel. De provincie, erfgoedgemeenschappen en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland werkten nauw samen om een lijst met waardevol Cultureel Erfgoed op te stellen. Er werd teruggekeken op het erfgoed dat op de lijst staat, waaronder ook het Bloemencorso Vollenhove. Daarnaast werden nieuwe zaken, zoals het Pinksterrijden, toegevoegd aan de lijst.

nl_NLDutch