Publiek krijgt eerste indruk Corso Vollenhove

VOLLENHOVE – Afgelopen weekend presenteerden de wagenbouwgroepen van Corso Vollenhove hun plannen aan het publiek. Het belooft dit jaar ontzettend spannend te worden. Dat was de algemene conclusie na afloop van de twee Ontwerppresentaties.  

De voorbereidingen voor het Corso, dit jaar op 25 augustus, beginnen al vroeg. “Soms begint het nadenken over een ontwerp al een dag na de optocht”, vertelt de voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.), Han Knol. “Het leeft echt in Vollenhove, zowel bij jong als bij oud. Zo goed als het hele jaar door hebben wij het over het Corso.”

Hoog niveau

De wagenbouwgroepen werken hun plannen eerst uit op papier. De meesten maken hiervan een schaalmodel, een maquette. Andere groepen gebruiken een poster of een 3D-video om hun ideeën mee vorm te geven. Op zaterdag 23 juni waren alle ontwerpen te bewonderen in De Burght. Hier organiseerde de V.V.V.V. samen met de groepen de Ontwerppresentatie.

Veel belangstellenden kwamen een kijkje nemen om zo alvast een eerste indruk te krijgen van het Corso. “Het wordt lastig kiezen dit jaar”, is een veelgehoorde reactie. Gevolgd door: “Gelukkig zijn wij niet de jury”.  Ook de wagenbouwers zelf spreken van een spannend jaar. “Kijkend naar de ontwerpen, is het niveau hoog. De top is de afgelopen jaren al breed, het kan ook zomaar eens een verrassing worden wie er bovenaan eindigen.”

Van ontwerp naar praalwagen

De maquettes zijn dit jaar groot. “Dat is veel handiger bij het bouwen’, legt Marcel Santbergen van Fatal Attraction uit. “Je kunt alles opmeten via de maquette.” Marcel is niet alleen fanatiek bij zijn eigen groep, maar ontwerpt opnieuw bij de jonge groep Geniaal. “Ja, ik ben er nogal druk mee! Het zijn twee totaal verschillende ontwerpen. ‘Mijn Moment’ past bij Geniaal. Het is weer een stap vooruit. Bij Fatal wilden we echt iets anders doen. ‘Gekielhaald’ is een wagen die je misschien niet meteen in Vollenhove zou verwachten, een beetje de vreemde eend in de bijt.”

Bij Rataplan maakten ze dan weer geen maquette, maar er was wel een video en poster met daarop hun ‘Bespiegeling’. Een wagen bestaande uit de gezichten en uitspraken van belangrijke personen, zoals Martin Luther King. Ook bij deze groep zijn ze druk met meten. “Een grote uitdaging bij ons zijn de verschillende gezichten. Gezichten zijn al niet het makkelijkste om te maken en dan moeten ze ook nog kloppen.”

Voor Twee Nijenhuizen wordt het een bijzonder jaar. “We bestaan 40 jaar. We vieren dat met een feestelijke wagen. We bouwen ‘One Man Band’, een muzikant die allerlei instrumenten bespeelt.” 

Vrijmarkt

Op het parkeerterrein voor De Burght vond tegelijkertijd de jaarlijkse Vrijmarkt plaats. Al om 07.00 uur arriveerden de eerste verkopers. De markt duurde tot 13.00 uur en het bleef gelukkig mooi, droog weer met wat wolken en een zonnetje. “De V.V.V.V. bedankt iedereen voor deze gezellige ochtend.”

Corso Middag

Voor de tweede keer vond er op de zondag een Corso Middag plaats in Woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg. Een initiatief van de wagenbouwgroepen. Zij presenteerden hun plannen aan bewoners, ouderen uit Vollenhove en andere belangstellenden. Voorzitter Han Knol heette iedereen welkom, waarna elke groep kort iets over hun idee voor 2018 vertelde. Gastheren van de middag waren wagenbouwers en ontwerpers Jordy Winter en Marcel Santbergen. Ook de Dahliakoningin en -prinses waren erbij.

Opnieuw maakten alle ontwerpen indruk. Het ontwerp over de Ontruiming van Schokland in 1859, ‘Nooit meer terug…’ van Nameless, sprak de ouderen erg aan. Niet te missen was de prachtige maquette van Stark Wark, geheel in kleur. Zij gaan aan de slag met ‘Alert’. Eén van de aanwezige ouderen zal zelfs gaan helpen bouwen: “Ik ben nu 77, maar ga gewoon weer bouwen hoor. Ik heb in het verleden gebouwd bij Tin Tin en help de afgelopen jaren bij verschillende groepen.”

Het eindresultaat is te bewonderen op zaterdag 25 augustus. Meer informatie over de deelnemende groepen, de optocht en tickets via: www.corso-vollenhove.nl