Stark Wark pakt winst op sfeervol Dahliafestival in Vollenhove

Gezellig, sfeervol, indrukwekkend. Er waren veel positieve geluiden te horen tijdens en na afloop van het Dahliafestival in Vollenhove. Het evenement op zaterdag 28 augustus was een alternatief voor het jaarlijkse Corso, dat opnieuw niet doorging vanwege corona. Van 12.00 tot 20.00 uur konden bezoekers te voet een route volgen en genieten van dahliacreaties, dweilorkesten, foodtrucks en waren er allerlei activiteiten voor de kinderen.

Geen Corso dus, maar toch nog een feestelijke dag in het voormalige Zuiderzeestadje. De straten zijn uitbundig versierd en de vlaggen van ‘Veno’ wapperen overal fier in de wind. De weersvoorspellingen beloofden weinig goeds, maar het klaart zaterdagochtend al snel op. De dag begint met een programma voor de leerlingen van de basisscholen. In en rond Park Old Ruitenborgh is van alles te doen.  

 

Vaste route

Om 12.00 gingen de poorten van het festivalterrein open. Tickets konden alleen online worden besteld. ‘‘Zo hielden we het aantal bezoekers bij en was het mogelijk een coronaproof evenement te organiseren’’, licht Han Knol toe. De voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.) is erg te spreken over hoe de dag is verlopen. ‘‘We hebben bijna 8.000 mensen mogen verwelkomen. In korte tijd is met honderden vrijwilligers, de bouwers en inwoners zo’n evenement neergezet. Daar mogen we trots op zijn.’’

 

Dit is het grootste evenement dat deze zomer in de gemeente Steenwijkerland plaats kan vinden. Het is een doorstroomlocatie. Daarvoor gelden andere regels. Zo was een vaccinatiebewijs niet nodig, maar moest men zich wel aan de huidige maatregelen houden. Het publiek liep een vaste route langs elf stilstaande ‘Corsowagens’. Ook waren er kunstwerken van de jongste bouwers te zien, was er volop entertainment en niet te vergeten een heuse pop-up shop met Corso-gadgets.

 

In het water

Vooraf was besloten dat er maximaal 150.000 dahlia’s per wagen mochten worden gebruikt. In totaal werden er ongeveer 1,5 miljoen dahlia’s geprikt. Er hoefde niet meer gereden te worden door de smalle straatjes. Daardoor werden wagens nu breder of bestonden uit losse onderdelen. De groep Venomenaal nodigde het publiek uit om over ‘Have a Good Trip’ te lopen, zodat iedereen zelf die trip kon ervaren. Koptelefoons met fijne muziek, discolichten, draaiende paddenstoelen en vrolijke figuranten werden hiervoor ingezet.

 

Wagenbouwgroep Nameless besloot het roer om te gooien. Eigenlijk zouden ze vorig jaar ‘Bad Pirates’ als wagen bouwen, ter gelegenheid van hun jubileum. Voorzitter Jeroen Santbergen: ‘‘Helaas ging dat niet door. Dit jaar wilden we er alsnog mee aan de slag en ja, een eend hoort in het water. Dus het werd een gondel.’’ De badeendjes werden al in de vroege ochtend in het water van de haven gehesen. ‘‘Best spannend en een grote uitdaging, maar het is gelukt.’’ Nog niet eerder ging er een creatie te water in Vollenhove.

 

Grote winnaar

Al het moois werd beoordeeld door een deskundige jury. Om 19.00 uur was de prijsuitreiking live te volgen via Facebook en Instagram. Stark Wark kwam als grote winnaar uit de bus. Zij werden eerste bij zowel de wagenbouwers, de Wagenbouwersprijs, als bij de jury. Als klap op de vuurpijl wonnen ook de jeugdleden de eerste prijs. ‘‘We zijn er natuurlijk erg blij mee’’, reageert voorzitter Tom van Bruggen tevreden. ‘‘Maar het belangrijkste is dat we als Corso weer iets hebben neergezet.’’


Stark Wark bouwde ‘Baron en Barones Old Uylenborgh’. ‘‘Een knipoog naar de rijke historie van Vollenhove. Het is een familieportret van de baron en barones met hond.’’ Rechtop en statig stonden zij op het Harmen Visserplein, met op de achtergrond de Kleine of Mariakerk. Tom: ‘‘We waren rond 01.30 uur klaar met de bloemen, zo’n 150.000 gingen erop. In het schilderij alleen al is gewerkt met droogbloemen, kettingen en leer. Verschillende onderdelen van de uilen waren van hout. De snavels zijn volledig met zonnebloempitten beplakt.’’

 

Corsogevoel

Het festival zorgde ervoor dat het vertrouwde ‘Corsogevoel’ weer wat terugkwam, maar het normale Corso werd wel gemist. ‘‘Het is een prachtig alternatief’’, concludeert Han Knol. ‘‘Het is alleen geen Corso. Het gevoel is anders.’’ De voorzitter van Nameless is er duidelijk over: ‘‘Er zijn dahlia’s, er is publiek, er is gezelligheid. Maar volgend jaar gaan we gewoon weer rijden!” Dan vindt het Corso plaats op 27 augustus 2022.

 

Uitslag jury Dahliafestival:

 1. Stark Wark – ‘Baron en Barones Old Uylenborgh’
 2. Nameless – ‘Bad Pirates’
 3. Venomenaal – ‘Have a Good Trip’
 4. Fatal Attraction – ‘Spartaan’
 5. ’t Jakan – ‘In Schaapskleren’
 6. Excellent – ‘Moonshine’
 7. De Vereniging – ‘Hakuna Matata’
 8. Fulnaho – ‘Project Bijna’
 9. Rataplan – ‘Graffiti’
 10. Twee Nijenhuizen – ‘Goed Gemutst’
 11. Klein Cuba – ‘Spetter Pieter Spater’

Andere uitslagen zoals die van de straatversiering en deze week ook de Publieksprijs zijn de vinden via: www.corso-vollenhove.nl