Stark Wark wint Corso Vollenhove

Met de indrukwekkende, enorme panter heeft wagenbouwgroep Stark Wark afgelopen zaterdag de ereprijs van 2018 binnengesleept. ‘Alert’ brengt ze terug aan de top, ze behaalden in 2010 voor het laatst de ereprijs. ”We zijn ontzettend trots. De wagen heeft voor ons een emotionele lading, dat maakt het extra bijzonder.”

Panter

Terwijl ze drinkt van het water, blijft ze altijd alert op alles wat ze hoort en ziet. De gevlekte panter van Stark Wark gooide zaterdag hoge ogen tijdens het Corso van Vollenhove. De kop en staart van het grote dier konden zelfs bewegen, waardoor de panter echt tot leven kwam. Ze zat op een vervallen boeddhistische tempel, ook met prachtige details. Aan alle kanten van de 9,5 meter hoge en 15 meter lange praalwagen was wat te ontdekken.

‘‘We wilden een dier maken dat nog niet eerder te zien was bij bloemencorso’s. Daarom kozen we voor de panter’’, vertellen de ontwerpers. De groep, die al elf ereprijzen in de kast heeft staan, bouwde de afgelopen jaren allerlei verschillende ontwerpen. Dat leverde niet altijd het gehoopte resultaat op. ‘‘Vorig jaar werden we zesde, we wilden nu echt klimmen in het klassement en in ieder geval de top vijf halen.’’ Het werd dus de ereprijs dit jaar, de groep was uitzinnig van vreugde bij de prijsuitreiking. Enig smetje op de winst was pech, waardoor de wagen ’s avonds niet in de eerste ronde mee kon rijden.

Spektakel

Wagenbouwgroep De Vereniging zorgde voor ongekend spektakel op het parcours. ‘Roadhogs’ bestond uit verschillende wagens, een stoet van wel 75 meter lang.  Uitgedoste figuranten in Mad Max- stijl, een bewegend zwijn, spuitende onderdelen: als publiek wist je bijna niet waar je moest kijken. De groep werd beloond met een tweede prijs. Deze creatie en het winnende ‘Alert’ waren de grootste wagens van dit jaar, met elk ongeveer 350.000 bloemen. De top drie werd afgesloten door ‘Kappen!’ van Venomenaal. Een gorilla die ernstig bedreigd wordt door de afname van leefgebied. Titelverdediger Fatal Attraction behaalde de vierde plek.

Dahlia’s en jubilea

Dit jaar was het jaar van de dahlia’s en de jubilea. De oudste groep van Vollenhove, Twee Nijenhuizen vierde een 40-jarig jubileum. Dat deden ze met een feestelijke praalwagen, ‘One Man Band’. Ook voor Fulnaho was het feest, zij bestaan tien jaar. Verder was er in de aanloop naar het Corso veel aandacht voor de dahlia. Er zou een recordaantal van 3,9 miljoen bloemen worden gebruikt, maar er dreigde een tekort van zo’n 20 procent, mede door de droogte. Gelukkig viel het allemaal mee; er kon wat worden geruild, er werd extra geplukt, er konden nog bloemen worden opgehaald uit Noord-Holland en de wagenbouwers waren creatief met alternatieve materialen.

Bij het Kindercorso, dat in de ochtend plaatsvond, werd dit jaar een recordaantal van zo’n 200.000 dahlia’s gebruikt. De wagentjes, soms eerder wagens, waren tijdens het Middagcorso voorop in de stoet te zien. Het Kindercorso werd geopend door de nieuwe Dahliaprinses Lizzy Kempers en het Middagcorso door Dahliakoningin 2018, Deli Winter. De elf praalwagens werden afgewisseld met bekende muziekkorpsen. Nieuw dit jaar was ‘Food & Flowers on Wheels’, een groot foodtruckfestival waar van alles te krijgen was en waar ook activiteiten voor kinderen waren.

De Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.) kijkt tevreden terug: ‘‘Ondanks de slechte weersvoorspellingen, bleef het ’s middags zo goed als droog en kwam de zon erbij. Gedurende het Avondcorso was de paraplu helaas wel nodig. De wagenbouwers hebben een geweldige presentatie geleverd, het niveau was hoog. We willen iedereen bedanken die zich op wat voor manier dan ook heeft ingezet voor Corso Vollenhove. Alle bezoekers bedankt voor uw komst en graag tot volgend jaar.’’ Tot de bezoekers behoorde ook de Commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema.

Fotowedstrijd

De V.V.V.V. organiseert opnieuw een fotowedstrijd: ‘‘Ieder jaar zitten er ontzettend veel mensen aan het parcours met een camera om de optocht vast te leggen. Wij gaan op zoek naar de allermooiste Corso-foto’s! De top drie zal worden beloond met prijzen. Ook kunt u uw foto terug gaan zien op de website, Facebook en in het Programmaboek.’’ Om mee te doen moet u de foto voor maandag 3 september mailen naar fotowedstrijd@corsovollenhove.nl o.v.v. naam, leeftijd, adres en telefoonnummer. Alle ingezonden foto’s worden beoordeeld door een professionele jury.
De fotowedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Fotofabriek.

Uitslagen

De uitslag is ook te downloaden als pdf-bestand: Uitslag Corso Vollenhove 2018

Zondagmiddag zijn de volgende prijzen uitgereikt:

Publieksprijzen:
– mooiste wagen: Stark Wark – Alert
– beste muziekkorps: Drumspirit (BE)

Verlichtingsprijs:
– ‘t Jakan – Subway Scene

Figuratieprijs:
– De Vereniging – Roadhogs