Wat betekent de droogte voor Corso Vollenhove?

Het is al weken droog in Nederland. Kurkdroog. Afgelopen juni is zelfs geëindigd in de top 10 van de droogste junimaanden sinds 1906, het begin van de neerslagmetingen. Zo maakte het KNMI bekend. Er is momenteel nog steeds sprake van een groot neerslagtekort en het is de verwachting dat dit voorlopig zo blijft. Wat betekent deze droogte voor de dahlia’s en dus voor Corso Vollenhove?

Verschillende media schreven al over de aanhoudende droogte en de dahlia’s. Ook kreeg de organisatie van Corso Vollenhove, de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.) vragen van verontruste corsoliefhebbers: ‘Gaat het Corso dit jaar wel door?’ De dahlia’s zijn namelijk onmisbaar, zij zijn de hoofdrolspelers. Zo gingen er in Vollenhove vorig jaar bijna 3,7 miljoen bloemen op de twaalf praalwagens en wagentjes voor het Kindercorso. Na een ronde langs bloemenvelden en een gesprek met de Stichting Bloemencommissie Vollenhove, blijkt dat er wel wat zorgen zijn, maar dat er van paniek geen sprake is.

Uitzonderlijk

‘‘Het ene dahliaveld staat er beter bij dan het andere, maar dat is eigenlijk ieder jaar zo’’, vertelt Harold Westhuis. Westhuis zit sinds 1999 bij de Bloemencommissie en is voorzitter en penningmeester. Deze stichting behartigt de belangen van de dahliatelers uit Vollenhove en omgeving. Daaronder valt de inkoop van dahlia’s elders uit het land, de juiste kleuren en hoeveelheden bestellen, en de verkoop van dahlia’s vanuit Vollenhove. Droogte zoals nu in Nederland, heeft hij nog niet eerder meegemaakt: ‘‘Het is uitzonderlijk. We maken eerder een te nat seizoen mee, dan een te droog seizoen.’’ De extreme temperaturen, daar hoeven we niet ongerust over te zijn. ‘‘De dahlia’s kunnen best wat aan. Ideaal weer is een temperatuur van rond de 25 graden met afwisselend regen en zon, maar 28 graden overdag is geen probleem. Bovendien houden dahlia’s van zwoele nachten, nachten van zo’n 17 graden.’’

Sproeien

Wat volgensWesthuis wel een probleem kan worden, is het tekort aan vocht. ‘‘De planten gaan nu de knoppen van de bloemen zetten, de dahlia’s gaan zich vormen. Zij hebben vocht nodig om uit te kunnen groeien tot de bloemen die later op de praalwagens verwerkt worden.’’ De oplossing voor het tekort is het extra besproeien van het land. ‘‘We adviseren 20 milliliter water per 4 á 5 kalenderdagen over de dahlia’s te sproeien. Er verdampt nu ongeveer 5 a 6 mm water per dag. Te veel water geven is ook weer niet de bedoeling. Wanneer er voldoende gesproeid kan worden, moet het goedkomen met de dahlia’s.’’

Beregeningsverbod

Juist dat voldoende kunnen sproeien, is nog geen zekerheid. Niet alle groepen beschikken over het materiaal. Ook wordt er gevreesd voor een beregeningsverbod in Overijssel, zoals dat al het geval is in verschillende gebieden in Nederland. In deze gebieden mag geen water uit sloten, weteringen, beken en kanalen worden gebruikt voor het beregenen van akkers, weilanden en tuinen. ‘‘Een verbod is zorgelijk’’, reageert Westhuis. ‘‘Wanneer de planten niet genoeg vocht krijgen, zullen de dahlia’s uiteindelijk kleiner zijn dan normaal. Daarnaast zal er sprake zijn van een mindere dahlia oogst.’’

Dat laatste zou voor de wagenbouwgroepen een financiële tegenslag betekenen. Een deel van de geplukte dahlia’s gaat op de eigen praalwagen, de rest wordt verkocht aan andere corsoplaatsen. Vorig jaar werden er 2,85 miljoen dahlia’s door de Bloemencommissie van Vollenhove verkocht, exclusief de aantallen dahlia’s welke werden gebruikt voor het eigen Corso. De inkomsten kunnen de groepen goed gebruiken bij de bouw van hun creatie. De eerste pluk is begin augustus. Daarna volgen meerdere plukken. De miljoenen bloemen worden verkocht in binnen- en buitenland. Vanuit Vollenhove worden bloemen geleverd aan onder andere Beltschutsloot, Roden, Eelde, Rekken, Beltrum, Valkenswaard, Lichtenvoorde, Zundert, Loenhout (België), Frederiksoord en natuurlijk aan het nabijgelegen Sint Jansklooster.

Te vroeg

Volgens de voorzitter van de Bloemencommissie is het nu echter te vroeg om te zeggen wat de precieze gevolgen van de droogte zullen zijn. ‘‘De weersomstandigheden kunnen verbeteren, de dahlia’s kunnen een groeispurt krijgen. We weten nu ook nog niet hoeveel dahlia’s we nodig hebben voor Corso Vollenhove en hoeveel bloemen de dahliatelers uit Vollenhove aan ons gaan leveren. Pas vanaf begin augustus hebben we hier meer zicht op.’’En of er gevolgen zijn voor het Corso? Daar maakt Westhuis zich weinig zorgen over. ‘‘We gaan er niet van uit, maar bij echte tekorten kan altijd gekeken worden naar opvulling door middel van alternatieve materialen. De situatie van nu laat zich nog niet vergelijken met een ‘rampjaar’, zoals we die hebben meegemaakt wanneer 31 augustus en 1 september in één weekend vallen en er dan grote corso’s in het land samenvallen. Waarvan Zundert waarschijnlijk het bekendste is. Dan is er structureel een tekort aan dahlia’s.’’

Onderhoud

Een groot aantal groepen uit Vollenhove heeft een eigen bloemenveld. De aankomende weken zullen zij, naast het wagenbouwen, druk zijn met het onderhoud van het land en in augustus dus met het plukken van de dahlia’s. Bij een ronde langs een aantal velden, blijken de meesten er netjes bij te liggen. Bij Fulnaho maken ze zich helemaal geen zorgen over droogte of een eventueel beregeningsverbod. “We hebben hier genoeg water en anders halen we het water gewoon uit Flevoland, dat is aan de overkant.’’ De groep Fatal Attraction, die de meeste knollen in de grond heeft zitten, is ondertussen bezig met het aan de praat krijgen van een grote sproeier. Verder wordt er bij de bloemenvelden gesproeid tegen bepaalde ziektes, dat gebeurt overigens ieder jaar. Hier en daar is er last van onkruid en van aantasting door spint. Een infectie van mijten op planten. Spint treedt vooral op onder warme, droge omstandigheden.

Volgens de Bloemencommissie moet er de aankomende tijd extra worden gelet op schimmels. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het ‘net een sauna’ wordt tussen de bladeren. Dan gedijen schimmels het beste. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bladvlekkenziekte. 

Op 25 augustus is het Corso van Vollenhove te zien. Dan heeft iedere dahlia een plekje gekregen op één van de praalwagens. Meer informatie is te vinden op www.corso-vollenhove.nl Via de website kunnen ook alvast kaarten voor het Middagcorso, Avondcorso en voor de tribunes worden gekocht.