Welkom bij Corso Vollenhove

Immaterieel Cultureel Erfgoed

Website Corso Vollenhove - Bezoek Corso - Immaterieel Cultureel Erfgoed logo

Het bloemencorso van Vollenhove staat sinds 2013 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. Dit is een lijst van erkende, waardevol geachte Nederlandse tradities. De lijst wordt gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Immaterieel erfgoed

Koningsdag, het Sinterklaasfeest, erwtensoep: zomaar wat voorbeelden van immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed zijn niet-tastbare gewoontes of tradities. Corso Vollenhove is als eerste traditie van Overijssel erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed! Het bloemencorso is al een traditie sinds 1967. Van generatie op generatie wordt het bouwen van praalwagens overgedragen. Bloed, zweet en tranen komen daarbij kijken. Dit alles zorgt voor sociale verbondenheid; de meeste inwoners van Vollenhove zijn wel op de één of andere manier betrokken bij het evenement.

Website Corso Vollenhove - Bezoek Corso - Immaterieel Cultureel Erfgoed

Ineke Strouken (foto rechts), Directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, bracht in 2013 een bezoek aan Vollenhove. Ze was onder de indruk van al het enthousiasme: ‘‘Het Corso zit in de harten van de mensen’’. En dat is belangrijk, want een traditie is volgens haar niet zomaar geschikt om op de Nationale Inventaris te komen. ‘‘Immaterieel erfgoed is erfgoed dat leeft, er moet een gemeenschap achter staan. Mensen die er passie voor hebben moeten dit bewust willen overdragen op de volgende generatie.’’

UNESCO

De erkenning van Corso Vollenhove als Immaterieel Cultureel Erfgoed heeft veel voordelen. Zo wordt de zichtbaarheid van het Corso vergroot en wordt het evenement veiliggesteld voor de toekomst. Plaatsing op de nationale lijst is tevens de eerste stap op weg naar een vermelding op de internationale lijst van UNESCO (De Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO). Op 16 december 2021 was de bijschrijving een feit en mag Corso Vollenhove zich, samen met 20 andere Nederlandse corso’s (de Nederlandse Corsocultur) UNESCO-erfgoed noemen.

Lees meer over Immaterieel Cultureel Erfgoed op immaterieelerfgoed.nl 

nl_NLDutch