Interview met Dahliakoningin Michasia Vos

Vrijdagavond 19 april opende het corsoseizoen met de traditionele Ontwerp Expo in een bomvolle Burght. Niet alleen werden de ontwerpen van de elf wagenbouwgroepen gepresenteerd, ook is de Dahliakoningin van 2024 onthuld, Michasia Vos. Tijd om haar wat beter te leren kennen.

Hee Michasia! Vertel eens iets over jezelf. Wie ben je? En waar kom je vandaan?

Ik ben Michasia Vos, 19 jaar en woonachtig in Marknesse, eigenlijk net aan de andere kant van de brug van Vollenhove. Echter ben ik de afgelopen jaren meer richting de Venose kant gegroeid.

Hoe komt het dat je meer naar de Venose kant bent gegroeid?

Dat komt voornamelijk door het Corso. Zo heb ik veel mensen leren kennen door het Corso, maar ook heb ik er veel vriendinnen wonen en zit ik bij de volleybalvereniging in Vollenhove.

Heb je ooit nog het idee om aan de andere kant van de brug te gaan wonen?

Wie weet, dat is voor nu een lastige keuze. Ik woon hier nu met veel plezier op het platteland. Zo heb ik veel vrijheid en kan ik lekker ver van mij af kijken. Dus het liefst wil ik eigenlijk op het platteland blijven wonen.

Wat zijn je hobby’s?

Volleyballen. Zo geef ik sinds kort twee keer in de week trainen, coach een team van 10, 11 en 12 jaar oud en daarnaast volleybal ik zelf nog. Verder ga ik bijna elk seizoen naar de autocross met vriendinnen, pak ik graag een terrasje en bezoek ik het Corso natuurlijk!

Hoe zouden vrienden jou omschrijven?

Sociaal, misschien af en toe iets te sociaal. Niet bang om op mensen af te stappen en aan te spreken. En dat ik eigenlijk bijna nooit tijd heb omdat ik altijd druk ben.

Wat weten niet veel mensen over jou?

Dat ik half Pools ben. Zo spreek ik de taal ook. Verder ben ik een ‘twee-eiige tweeling’ met mijn zus. Vroeger leken we best veel op elkaar, zaten op dezelfde basisschool en deelden we echt alles. Maar sinds de middelbare school zijn we eigenlijk allebei een ander pad opgegaan, maar je hebt toch altijd iemand waarmee je net iets closer bent dan gewoon een broer of zus.

Ben je zelf ook actief bij een wagenbouwgroep?

Ja ik ben zelf ook actief bij een wagenbouwgroep, namelijk bij Nameless. Toen ik 6 jaar oud was, ben ik door mijn buren en moeder overgehaald om mee te gaan, vanaf die tijd altijd bij de wagenbouwgroep gebleven en sinds 2021 of 2022 ben ik officieel lid geworden.

Wat was je motivatie om te solliciteren naar Dahliakoningin?

Ooit heb ik gesolliciteerd voor de Dahliaprinses, maar toen ben ik het helaas niet geworden. Ik keek altijd al op tegen de Dahliakoningin en dacht, ‘Dat zou ik later ook echt willen worden.’ Toen heb ik tegen mezelf gezegd, vanaf mijn 16e ga ik dat proberen, maar dat werd toen niks met school. Sinds vorig jaar zit ik in meerdere commissies en toen hebben ze de opmerking gemaakt, ‘Als je een keer Dahliakoningin wilt worden, moet je het nu doen want nu kunnen we je nog een jaar missen.’ En toen heb ik nagedacht of het te combineren is naast mijn studie Technische Bedrijfskunde.

Wat lijkt je het leukste aan Dahliakoningin zijn?

Twee zaken eigenlijk. De Corsodag zelf en langs de wagens. Daar wordt je altijd zo leuk ontvangen.

Hoe zou je Corso omschrijven voor de mensen die het niet kennen?

Als één groot familie- en vriendenfeest. Het is altijd zo gezellig en zelf heb ik er veel mensen door leren kennen. Zo kom je eigenlijk op iedere hoek van de straat mensen tegen die je kent. Voor de mensen die meer zouden willen weten over het Corso, kijk verder dan alleen de Corso dag zelf, ga eens een keer langs bij de wagens, bijvoorbeeld tijdens de Open Dag/Dahliaroute. Iedereen is gastvrij en kijk naar het proces, zo krijg je er veel meer een gevoel bij.

Dankjewel Michasia! Op naar de kleurrijkste dag van het jaar; zaterdag 24 augustus!