Uitslagen 2019

24 AUG: FATAL ATTRACTION WINT CORSO VOLLENHOVE MET ‘MEDIC!’

Het blauwe leger van wagenbouwgroep Fatal Attraction is terug aan de top. Na hun eerste Ereprijs in 2014 en winst in 2015, 2016, 2017, was het goud vorig jaar voor Stark Wark en eindigden ze op een vierde plek. Dit jaar hebben ze ‘hun’ eerste plek weer weten te veroveren. ”Wat zijn we trots! De prijsuitreiking was spannend, met als uitkomst de Ereprijs voor ons. Wij willen graag iedereen bedanken die een steentje heeft bijgedragen.”

Helden

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat D-Day plaatsvond in Normandië. Voor Fatal Attraction de reden om ‘Medic!’ te bouwen. ”Wij willen zo de geallieerden herdenken als helden die ons bevrijd hebben.” Op de wagen twee Amerikanen: een gewonde soldaat die van het slagveld wordt gesleept door een militaire verpleger (medic). Om hen heen rondvliegend puin. Er werd snelheid gecreëerd door dahlia’s in lijnen te prikken. Voorop waren veel donkere kleuren te zien en aan de achterzijde lichtere kleuren, om zo de explosie weer te geven. Ook werden er gedroogde dahlia’s gebruikt voor de huid.  ‘‘In totaal zijn er zo’n 400.000 dahlia’s op ‘Medic!’ gegaan, een grote wagen dus weer voor ons’’, vertelt wagenbouwer Marcel Santbergen. ‘‘Er werd een hoogte van 10,5 meter bereikt en een lengte van 16 meter.’’ Bijzonder was het geluid op de wagen, want dat kwam van verschillende kanten. ‘‘Te vergelijken met Dolby Surround in de bioscoop.’’ Hierdoor kwam de beleving voor het publiek nog dichterbij.

Bezoekersrecord

Ondanks dat het vooral ’s middags erg warm was in Vollenhove op 24 augustus, was het ongelooflijk druk op het parcours. De organisatie: ‘‘Wij mogen spreken van een bezoekersrecord voor Corso Vollenhove! Alleen al tot en met het Middagcorso hebben we meer dan 45.000 mensen mogen verwelkomen en ’s avonds was het nog drukker. Wij hebben het ’s avonds nog niet vaak zo druk gezien.’’ Later volgt een officieel persbericht met het totale aantal bezoekers. ‘‘Er waren ook opvallend veel buitenlandse kijkers. We willen alle bezoekers bedanken voor hun komst naar Vollenhove. Niets is mooier voor de wagenbouwers, die maandenlang aan hun creaties hebben gewerkt, dan waardering van een groot publiek. Een groot applaus voor alle figuranten en muzikanten, die er een fantastische show van maakten ondanks de warmte. Tot slot een buiging voor de wagenbouwers en vrijwilligers, voor een geweldig Corso.’’ De dag begon met het grotere Kindercorso om 10.00 uur. Vanaf dit tijdstip was er ook de hele dag een programma en van allerlei lekkers te halen bij het foodtruckfestival ‘Food & Flowers On Wheels’. Naast de elf huizenhoge dahliakunstwerken, bestond de stoet ’s middags en ’s avonds uit meerdere bekende muziekkorpsen.

Uitslag Corso Vollenhove (download hier de complete uitslag met punten) :

 1. Fatal Attraction met ‘Medic!’
 2. Nameless met ‘Roodkapje’
 3. Venomenaal met ‘VIRUS’
 4. Stark Wark met ‘Eensgezind’
 5. ’t Jakan met ‘Freestyle Contest’
 6. Rataplan met ‘Vervlogen’
 7. Twee Nijenhuizen met ‘Worsteling’
 8. De Vereniging met ‘Walking With Dinosaurs’
 9. Geniaal met ‘Geplastificeerd’
 10. Fulnaho met ‘Comics’
 11. Excellent met ‘Drums of Odin’

Overige prijzen

Een dag later werden in de feesttent tijdens het ‘Wagenbouwersfeest’ de overige prijzen bekendgemaakt. Het publiek had een andere favoriet dan de jury, namelijk Nameless met ‘Roodkapje’. De grote, boze wolf was het mooiste verlicht tijdens de avondrondes, vond de jury. Dus ook de Verlichtingsprijs ging naar Nameless.  De Figuratieprijs was voor de drummers op de wagen ‘Drums of Odin’ van Excellent. Nieuw dit jaar was de Duurzame Innovatieprijs. De Vereniging sleepte deze prijs in de wacht.