Wagenbouwers Vollenhove verrassen met ontwerpen, Nina Hartman is de nieuwe Dahliakoningin

“We zijn los! Het Corsoseizoen is officieel van start.” roept Claudia Lassche, kersverse voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken(V.V.V.V.), afgelopen vrijdagavond enthousiast door de microfoon in De Burght. Waarna de presentatie van de elf ontwerpen voor Corso Vollenhove 2023 kan beginnen. Deze bleven tot nu toe, op enkele hints via de social media na, geheim. Net als de naam van de nieuwe Dahliakoningin.

Snel stroomde De Burght vol met belangstellenden. Vanaf 19.30 uur begon de avond met een welkomstwoord van Lassche. Vervolgens trapte De Vereniging af met hun ontwerp ‘Baba Yaga’, bedacht door Benger Lok en Liselotte Boltje. “Dit keer één grote wagen met een ietwat enger tintje”, vertelt Lok. “Er gaat heel veel gebeuren. We gaan vooral voor sfeer.”

Mensen in hoofdrol
De wagenbouwers hadden grote maquettes meegenomen om uit te beelden wat zij de aankomende periode gaan bouwen. Ook waren er flitsende trailers en digitale ontwerpen. Dieren zijn een favoriet onderwerp bij alle Corso’s, maar in Vollenhove is er dit keer opvallend vaak gekozen voor mensfiguren in de hoofdrol. Zo ook bij de groep Twee Nijenhuizen, waar het draait om de dromen van een kind. Een gezamenlijk idee dat jarenlang op de planken lag en nu in een andere vorm mee gaat doen.

Bij deze groep viel nog iets op, namelijk dat zij geen witte, geen gekleurde maar een bijna volledig zwarte maquette hadden gemaakt. Gerwin Voerman nam de taak van het maquette bouwen op zich. “Ja, het is veelal zwart met highlights in het paars. Dat betekent niet dat we dit jaar alleen maar donkere dahlia’s gebruiken. Een zwarte maquette oogt mooi en wanneer we het besluiten in te kleuren, knallen die kleuren er veel meer vanaf.”

Twee maanden
Zo’n maquette is niet 1-2-3 gemaakt. “Daar was ik toch wel twee maanden mee bezig. Niet constant natuurlijk. Maar het is veel lijmen, drogen op de kachel, weer lijmen. Hartstikke leuk werk.” Enthousiast wijst hij aan op welke plek verschillende materialen zijn gebruikt. “Kijk, dit is van hout en dat van stof.”

Zijn het niet letterlijk mensfiguren die op de wagens komen, dan gaat het om hun producten. Zoals ‘BONUS’ van Rataplan Vollenhove, een rijdende supermarkt. Gelukkig kwam de post net op tijd voor de presentatie van Corsogroep Nameless. Postbezorger Bauke kwam uit Rotterdam en kon de locatie van De Burght niet goed vinden. In zijn pakket zat een onderdeel van de maquette van Nameless. Niet veel later kwam de rest.

Kroontje overgedragen
In het midden van de avond nog een spannend moment. De nieuwe Dahliakoningin van Vollenhove mocht zich bekendmaken. Nina Hartman krijgt het kroontje uit handen van voorgangster Margrietha Versprille. Ze is 28 jaar, komt uit Hasselt, maar woont inmiddels al meer dan twintig jaar in Vollenhove. “Dit is iets wat ik al lang wilde. Nu vond ik het tijd!”, reageert ze stralend.

Een jaar lang is ze hét gezicht van het Corso en de V.V.V.V. Volgende week komt er een exclusief interview met de nieuwe koningin online op de social media van Corso Vollenhove.

‘Wordt een spektakel’
Voor Claudia Lassche was dit haar eerste publieke optreden sinds haar aantreden als voorzitter van de V.V.V.V. Ze is trots. “Het belooft veel goeds. Op basis van de vanavond gepresenteerde ontwerpen, kon het wel eens een verrassende optocht worden. Met veel spektakel. Het niveau ligt hoog, met minder afstand tussen de groepen.”

Het aanwezige publiek mocht stemmen (285 totaal) en voorspelde de volgende top drie, in willekeurige volgorde: Twee Nijenhuizen, Geniaal , Wagenbouwgroep Fulnaho . De presentatie werd verzorgd door oud-verslaggever en presentator bij RTV Drenthe, Andries Ophof. Lassche: “Dit is de start van het seizoen, en vanaf nu is ook de online verkoop van tickets geopend.” Tickets voor de kleurrijkste dag op zaterdag 26 augustus koop je via Tickets kopen.

Nieuwsgierig geworden naar deze mooie dag?

Koop dan vast je tickets en tribune tickets!
Tickets